Blog

Konténeres sittszállítás, szóródó anyag szállítás

Az akkumulátor bizony veszélyes hulladék

A gépjárművek indításához, világításához, gyújtásához szükséges akkumulátor elhasználódása, tönkremenése esetén hulladéknak minősül, hiszen újra lehet hasznosítani, de mivel veszélyes, különleges bánásmódot igényel.

Tisztában kell lennünk az akkumulátorban felhasznált anyagok környezetre és emberi egészségre gyakorolt lehetséges hatásaira.

Az akkumulátor több a környezetre és az emberi egészségre ártalmas anyagot (lom, higany, kadmium, cink és nikkel) tartalmaz. Az akkumulátor begyűjtésére, áramtalanítására és újrahasznosítására külön előírások születtek. Az akkumulátorok újrafelhasználása környezetvédelmi és gazdasági érdek is.

Veszélyek az emberre nézve

Az ólom sejtméreg, toxikus elem, ér- és idegrendszeri károsodást okoz. Ha a benne lévő sav bőrrel érintkezik, akkor égési sérülést okozhat.

 

Veszélyes a környezetre nézve

 

  • ha a talajba kerül, akkor kioldja a kötött állapotban lévő nehézfémeket, amik nagy eséllyel a felszín alatti vizekbe kerülnek
  • ha a kioldott nehézfémek érintkeznek a felszíni vízzel, akkor a roncsolt PH veszélyt jelenthet az élővilágra is

 

Ólompara

Ha az akkumulátorban lévő ólom bekerül a szervezetbe, akkor a lassú kiválasztódása miatt felhalmozódhat a májban, a fogakban és a csontokban is. Az alábbi betegségeket is beszerezheted: izomfájdalmak, izombénulás, májkárosodás, vörösvérsejtek roncsolódása, gyomorbetegségek.

Sajnos embrionális korban fejlődési rendellenességet okozhat, és hat év alatti gyermekeknél egyértelműen súlyos szellemi és fejlődésbeli károsodás lehet a következmény. Ezen kívül az az emberi szervezetben felhalmozódott ólom károsítja az immunrendszert, az érrendszert és a reproduktív szerveket is.

Mivel az ólom ennyire mérgező, mindannyiunk érdeke, hogy megfelelően legyenek kezelve a használt, vagy tönkrement akkumulátorok.

Vigyázz, ha gépjárműszerelést, akkumulátorcserét végzel.

Tudtad? A több tonnányi akkumulátort még nem tudjuk itthon feldolgozni, így külföldre szállítva az ólomgyártásban veszik hasznát.

Az akkumulátorok élettartama

 

Egy akkumulátort akkor nevezünk működőképesnek, ha a kapacitása még eléri a névleges kapacitás 80%-át.

Az nyilvánvaló, hogy egy készenléti üzemmódban használt akkumulátor jóval tovább bírja, mint egy folyamatosan használt.

Általánosságban elmondható, hogy egy AGM akkumulátor akár 5 év után is képes a 80%-os kihasználtságú működésre, feltéve, ha szobahőmérsékleten használják.

 

Az élettartam befolyásoló tényezői

  • mélykisülés
  • magas töltőáram
  • magas töltőfeszültség
  • kisebb-nagyobb áramszünetek
  • a túl magas hőmérséklet (30 ºC-os környezetben 2-3 évre csökkenhet az időtartam, és így tovább)

Az akkumulátor kapacitását főként a fagypont alatti hőmérséklet befolyásolja negatívan.

Amit te is megtehetsz

  1. akármekkora a kísértés, soha ne dobd ki a háztartási szemétbe! Ne szedd szét, ne nyisd ki, ne dobd se tűzbe, se vízbe!
  2. a felesleges akkumulátorokat amilyen hamar csak lehet, add le egy akkumulátorokkal foglalkozó kereskedőnek (add le gyűjtőnapon, vagy például vidd el hulladékgyűjtő udvarba, de nagyobb mennyiség esetén konténerrel is elszállíttathatod).

Jó tudni! A gyártó, a kereskedő a hulladékká vált elemet és akkumulátort ingyenesen visszaveszi, átvételi kötelezettsége van.

  1. amíg erre nem kerül sor, addig tartsd biztonságos helyen, ahol gyermekek nem férnek hozzá

Tipp: az akkumulátort 3-4 évente cseréld le, és ügyelj az időszakos ellenőrzésükre!

További információkat a 181/2008. (VII. 8.) Korm. rendelet az elemek és az akkumulátorok hulladékainak visszavételéről című dokumentumban találsz.

A leadott akkumulátorok sorsa

Általában az újrafelhasználás. Visszanyerik belőle az ólmot és a műanyagot, amiket újra fel tudnak használni az iparban. Az értékes fémek hatékony kinyerése a fogyó nyersanyagkészletek miatt egyre fontosabb. Savas ólomakkumulátorok esetén a kénsavat természetesen közömbösítik.

Az elkülönített begyűjtésben való részvételnek megvan az az előnye, hogy az így leadott akkumulátor nem lesz káros hatással sem környezetre, sem az emberi egészségre.

A BAU-SITT lakossági és céges fuvart is vállal, természetesen tapasztalt gépjárművezetőkkel.

Bízd ránk a nagy mennyiségű veszélyes hulladékaidat, köztük az akkumulátoraidat is!

Hulladék akkumulátor elszállítása esetén hívd a következő telefonszámok valamelyikét:

+36 70 253 8284 +36 70 628 5332

Hívj minket reggel 7:00 és este 20:00 között.

Blogger
Facebook
Telefon:+36 70 627 7770
Telefon:+36 70 628 5332
E-mail:tranzit.remove@gmail.com
Elérhetõségek